
انواع ژانرهای سینمایی و تاثیرشان بر جسم و روح شما
انواع ژانرهای سینمایی و تاثیرشان بر جسم و روح شما
ما در طول زندگی فیلم های زیادی را دیدیم. شاد شدیم، غمگین شدیم، همذات پنداری کردیم... ولی آیا تا به حال از خود پرسیدیم که فیلم دیدن چه تاثیری بر زندگی ما دارد؟
همهی ما تجربهی هجوم احساسات را بعد از دیدن یک فیلم تاثیر گذار داشته ایم؛ فیلمها میتوانند بر جسم و روح ما تاثیراتی بگذارند که شاید حتی برایمان قابل تشخیص نباشد. تقریبا همهی افراد، از جامعه شناسان و فیلم سازان گرفته، تا مردم عادی معتقدند ارتباط عمیقی میان فیلمها و رفتار و احساسات انسان وجود دارد.
اما سوال مهم این است که این ارتباط و اثرگذاری به چه شکلیست؟
فیلم اغلب به عنوان یکی از بهترین راه های سرگرمی و ریلکس کردن شناخته میشود؛ اما در حقیقت، فیلم چیزی بیشتر از یک سرگرمی ساده است. فیلم خوب میتواند از بسیاری جهات برای بیننده سرگرم کننده، آموزنده و الهام بخش باشد. بسیاری از فیلمها ایدههایشان را از طریق احساسات به شما منتقل میکنند نه از راه منطقی؛ به همین دلیل میتوانند غریزهی سرکوب احساسات را در شما مهار کنند و به شما کمک کنند دست از کنترل کردن احساسات و عواطفتان بردارید و آنها را رها کنید و به همین طریق درهایی را به روی روح شما باز میکنند که شاید با هیچ روش دیگری باز نمیشد. گاهی یک فیلم چنان عواطف و احساسات انسانی را در فرد برمیانگیزد که با وجود اینکه تا به حال بحرانهایی مانند جنگ را تجربه نکردهاست با مردم جنگ زده همدردی کند.
- کمدی:
خنده میتواند به شما کمک کند از مشکلاتتان فاصله بگیرید و به شما شور و نشاط دهد. همچنین مطالعات زیادی نشان داده است که خندیدن باعث تقویت سیستم ایمنی بدن و کاهش سطح هورمونهای تنش زا میشود. طبق تحقیقی که در دانشگاه مریلند انجام شده است، خندیدن با یک فیلم کمدی رگهای خونی شما را متسع میکند. به زبان ساده، وقتی شما به یک فیلم کمدی میخندید درواقع دارید فشار خونتان را کاهش میدهید که درست مانند تاثیریست که ورزش بر بدنتان میگذارد.
یک پیشنهاد: اگر بابت موضوعی نگران هستید اما نمیتوانید راه حل مناسبی برایش بیابید، وقت آن است که یک فیلم کمدی ببینید. خنده هنگام تماشای فیلم، میتواند اضطراب، عصبانیت و ترس را کاهش دهد. به گفتهی برخی روانشاسان اغلب افراد، بعد از تماشای یک فیلم کمدی مشغله ذهنیشان کم میشود و میتوانند با دید جدید و خلاقانهتری به مشکلاتشان نگاه کنند و آنها را حل کنند.
- فیلمهای ترسناک:
برای بسیاری از علاقهمندان به سینما، این همان ژانریست که به آنها فرصت تجربهی حوادث و آشنایی با شخصیتهایی را میدهد که در زندگی معمولیشان امکان تجربهی آن را نداشتند. فیلمهای ترسناک همزمان که بر جسم شما اثر میکنند و باعث افزایش ضربان قلب و فشار خونتان میشود و مردمک چشمتان را بزرگتر میکند، بر روان شما هم تاثیر میگذارد و ممکن است باعث یادآوری خاطرات و بحرانهایی شود که در گذشته از سر گذراندهاید. دیدن این فیلمها با افزایش میزان آدرنالین و کورتیزول خون میتواند در برانگیختگی احساسات شما مانند خشم و تحریکپذیری موثر باشد.
- فیلمهای رمانتیک:
این ژانر هم مانند فیلمهای کمدی به شما کمک میکند که با مشکلاتتان کنار بیایید. شما میتوانید چند ساعت در دنیای این فیلم غرق شوید و از فشارهای زندگی روزمرهتان رها شوید و با آن بخندید و گریه کنید. اشتباهاتی که کاراکترها در این فیلمها مرتکب میشوند به صورت قابل بخشش به تصویر کشیده میشود که به شما کمک میکند با نگرشی متفاوت به زندگی عاطفی خودتان نگاه کنید. این فیلمها همچنین به ما یادآوری میکنند چرا عشق مهم است و ارزش جنگیدن دارد.
آیا فیلمها میتوانند بر جامعه و افکار جمعی هم تاثیر بگذارند؟
امروزه رسانهها و نمایشگرها بسیار توصعه یافتهاند و همهگیر شدهاند. به طوری که هرکسی به سادگی به انبوهی از فیلمها دسترسی دارد. به همین دلیل صنعت فیلم سازی تاثیر بلامنازعی در جامعهی مدرن دارند. در طول تاریخ، فیلمها باعث جهت دهی به افکار عمومی و حتی رخ دادن انقلاب در برخی جوامع شدهاند؛ که نشان از قدرت بالای تاثیر گذاری آنها بر افکار عمومی دارد. برخی رهبران دنیا با اگاهی از این قدرت، از آن سواستفاده کرده اند؛ برای مثال هیتلر طی جنگ جهانی دوم فیلمها را ابزار پروپاگاندای خود کرده بود. اما سینما همیشه مورد سواستفاده قرار نمیگیرد و در طول تاریخ فیلمها توانستهاند تاثیرات مثبتی هم در جوامع به جا بگذارند؛ برای مثال سالانه پنج هزار زن بخاطر عقاید متعصبانه کشته میشوند، اما نخست وزیر پاکستان بعد از تماشای فیلم "دختری در رودخانه" که برنده جایزه اسکار شد و داستانش در همین زمینه بود اعلام کرد قوانین جدیدی را برای محافظت از زنان اعمال خواهد کرد.
یا مینی سریال "ملکه شطرنج" که به تازگی اکران شدهاست باعث افزایش شرکت کنندگان در کلاسهای شطرنج در اروپا شده و همچنین خرید وسایل شطرنج از سایت "آمازون" پس از پخش این مینی سریال افزایش چشمگیری داشتهاست که حاکی از تاثیرات این مینی سریال بر جامعه اروپاست. باید توجه داشت هر فیلمی در یک جامعه و فضای فرهنگی خاص ساخته شدهاست که نمایانگر مشغلهها، نگرش، نقصها و قوتهای آن جامعه است.
آیا میشود از فیلم، برای درمان مشکلات روحی کمک گرفت؟
فیلم تراپی که از آن به عنوان سینما تراپی نیز یاد میشود، روشی از درمان است که طی آن تراپیست فیلمهایی را مشخصا به منظور درمان به فرد نمایش میدهد.
ترکیبی از داستان، موسیقی، دیالوگ، نور و تصویر معمولا احساسات عمیقی را در بیننده بیدار میکندکه کمک میکند فرد بتواند احساس و افکارش را بروز دهد؛ و همچنین جنبههای جدیدی از وقایع پیرامونش را درک کند.
فیلمها میتوانند به عنوان بخشی از روند درمان در جلسات تراپیِ فردی، گروهی، خانوادگی یا جلسات مشاوره زوجین به کار روند.
فیلمها میتوانند به افراد کمک کنند دیگران را درک کنند، مهارت ارتباط برقرار کردنشان بهبود پیدا کند و حتی از احساسات درونی و خواستههای پنهان خودشان آگاه شوند.
روند درمان در جلسات فیلم تراپی چگونه است؟
به طور کلی درمانگر و درمانخواه ابتدا درباره اینکه چگونه فیلم را با دید متفکرانه ببینند بحث میکنند و درمانگر به فرد یاد میدهد چگونه واکنشش را نسبت به فیلم تشخیص دهد و معمولا در جلسهی بعدی درمان، دربارهی واکنش درمانخواه به فیلم صحبت میشود.
در این جلسات ممکن است درمانگر از فرد بخواهد که ارتباط میان فیلمی را که تماشا کرده با زندگی شخصیش بیابد و بر اساس آن فیلم به لیستی از سوالات تهیه شده پاسخ دهد. به این صورت رواندرمانگر با تحلیل واکنش فرد به فیلم، نظرش در رابطه با فیلم و پاسخهایی که به سوالات طرح شده داده است میتواند شناخت بهتری از فرد و ناخودآگاه او پیدا کند و راحتتر به درمان وی کمک کند. دسترسی آسان به فیلم و همچنین علاقه عموم مردم به تماشای فیلم آن را به روش ایدهآلی برای پیش بردن جلسات تراپی تبدیل کرده است.
فیلم ها فرد را به سوی تجربهی احساسات جدید سوق میدهندکه خود میتواند به طور بالقوه باعث شود فرد راهکارهای جدیدی برای حل مشکلاتش بیابد.
تهیه شده توسط تیم آرت بال
امتیاز تمام مطالب نوشته شده در سایت متعلق به وب سایت آرت بال می باشد و هرگونه استفاده از مطالب بدون ذکر نام آرتبال، پیگرد قانونی خواهد داشت.
منبع: