تفاوت رقص تراپی و رقص عادی چیست ؟

تفاوت رقص تراپی و رقص عادی چیست ؟

روانشناسان انواع روش‌های مختلف را در کمک به بهبود خلق و شخصیت افراد و درمان برخی اختلالات روحی و رفتاری به کار میبرند. درمیان این روش‌های گوناگون، هنر تاثیرات مثبت چشم‌گیری داشته است و یکی از روش‌های نوین و موثر آن، رقص/ تحرک درمانی (DMT) می باشد.

تفاوت رقص عادی و رقص درمانی چیست؟

   امروزه روانشناسان انواع روش‌های مختلف را در کمک به بهبود خلق و شخصیت افراد و حتی درمان برخی اختلالات روحی و رفتاری به کار میبرند. درمیان این روش‌های گوناگون، هنر تاثیرات مثبت چشم‌گیری در روند درمان و بهبود افراد داشته است.

یکی از روش‌های نوین و موثر این حیطه، رقص/ تحرک درمانی (DMT) می باشد. DMT به افراد یک رویکرد کلی نگر دارد و بر پایه یک نظریه تجربی استوار است که ادعا می‌کند ذهن، جسم و روح اجزائی جدا نشدنی اند و هر تغییری در جسم بر ذهن اثر می‌گذارد و برعکس. اساس کار DMT توانایی مغز در تنظیم احساسات، متناسب با حرکات و حالت قرار گیری بدن می‌باشد.

از مزیت‌های رقص درمانی تاثیر مثبت آن بر هر دو بعد جسمی و روحی افراد است. از جمله کاهش استرس، افزایش خودکنترلی و مدیریت رفتار و حتی جلوگیری از بیماری‌های جسمی. علاوه بر آن حرکات موزون این شیوه‌ی درمانی باعث تقویت عضلات، انعطاف و همچنین پویایی بدن می‌شود به طور کلی رقص درمانی شیوه‌ای از درمان است که با استفاده از حرکات بدنیِ مشخص و موزون به افراد کمک میکند، به انسجام عاطفی، شناختی، جسمی و اجتماعی دست یابد.

 

رقص/ تحرک درمانی چه کمک‌هایی به ما می‌کند؟

  • سلامت جسمی

-کمک به تسکین درد های بدنی مزمن (در صورتی که فرد منع پزشکی برای رقصیدن نداشته باشد)

-کنترل و کاهش اضافه وزن کودکان

-کمک به فرد برای مقابله با بیماری های پیش رونده‎‌ای مانند سرطان

-کنترل و بهبود مشکلات مفصلی

-کمک به بیماران پارکینسون

-کنترل فشار خون

-کمک به درمان مشکلات قلبی و عروقی

  • سلامت ذهنی

-درمان اضطراب

-درمان افسردگی

-درمان بی اشتهایی و پرخوری عصبی

-کمک به افزایش خودباوری و عزت نفس

-درمان اضطراب ناشی از حادثه

  • مسائل شناختی

-درمان کمکی برای بهبود اختلالات روان مانند جنون

-کمک به بهبود و کند شدن روند بیماری الزایمر

  • مهارت‌های اجتماعی و ارتباطی 

-کمک به افراد مبتلا به اوتیسم

-کنترل خشم و پرخاشگری

-کمک به هضم کردن و درمان مشکلات ناشی از تراماهای خانوادگی

-کمک به توانمند سازی افراد در برقراری ارتباطات اجتماعی موثرتر

-یافتن مهارت مدیریت کشمکش‌های خانوادگی و سازگاری با آن

   DMT باعث می‌شود تصور ذهنی افراد از بدنشان بهبود یابد. به عبارتی این شیوه درمان به افراد کمک می‌کند تا با ویژگی‌های منحصر به فرد بدنشان دوست شوند و  خودشان را همان‌گونه که هستند بپذیرند و زیبایی درونی روح و جسمشان را کشف کنند؛ سپس آن را شکوفا و نمایان سازند.

اما سوالی که پیش می‌آید این است که چه تفاوتی میان رقص درمانی و رقصیدن معمولی وجود دارد؟

   همه ما می‌دانیم رقصیدن به دلیل جنبش و تحرک تاثیرات جسمی مثبتی دارد و همچنین رقص هماهنگ با ریتم موسیقی می‌تواند حال درونیمان را بهتر کند و استرس را از ما دور کند. اما در جلسات رقص تراپی که توسط درمانگر متخصص انجام می‌شود ما جزئیات متفاوت اما تاثیرگذاری را مشاهده می‌کنیم.

در این جلسات هنر-‌ روان درمانگر یک زبان بدن منحصر به فرد را برای شما ایجاد می‌کند، که به شما کمک می‌کند احساسات عواطف افکار و هیجاناتتان را بدون بیان کلمات بروز دهید که هنر- روان ‌درمانگر شما از طریق آن زبان بدن و حرکات شما، احساسات و افکار شما را بررسی می‌کند، روند بهبودتان را تحت نظر می‌گیرد و پاسخ و درمان مناسبتان را برنامه ریزی می‌کند. در این جلسات شما فرصت و جرئت بروز خودتان را می‌یابید و افکار خودآگاه و ناخودآگاهتان در قالب حرکات تجلی می‌یابد. در این روش شیوه‌های درمان گستره‌ی وسیعی را شامل می‌شود. جلسه تراپی ممکن است شامل صحبت کردن باشد، در جلسات به نسبت نیاز افراد سبک های مختلف موسیقی استفاده شود یا حتی رقص بدون هیچ موسیقی‌ای انجام شود. در این جلسات رقص روان درمانگر شما ممکن است با شما برقصد یا فقط مربی و مشاهده‌گر باشد. DMT،  می‌تواند به صورت جلسات فردی و گروهی باشد. این کلاس ها باعث افزایش خودآگاهی و عزت نفس می‌شود. 

همچنین حرکات و ریتم ها متناسب با نیاز شما برنامه ریزی می‌شود؛ به عنوان مثال در کلاس‌های گروهی افرادی که با افسردگی دست و پنجه نرم می‌کنند حرکات پرشی را متناسب با ریتم آهنگ اجرا می‌کنند چرا که تحقیقات نشان داده است افراد افسرده تحرک عمودی زیادی ندارند و پریدن می‌تواند به بهبود آنها کمک کند. از جمله تکنیک‌های مورد استفاده در DMT، تقلید است؛ بدین شکل که تراپیست سعی در تکرار حرکات فرد می‌کند و به این وسیله احساس صیمیت و درک شدن را به وی منتقل می‌کند.

گاهی ممکن است رقص - روان‌درمانگر برای تشویق فرد به ادامه دادن یا به پایان رساندن یک چالش درمانی از پاداش‌های استعاری استفاده کند.

همچنین درمانگر موظف به حفظ تمام اطلاعات شخصی فرد در روند درمان خواهد بود که احساس امنیت را در شرکت کنندگان افزایش می‌دهد.

رقص/ تحرک درمانی چرا و از کجا به وجود آمد؟

   منشا رقص درمانی این ایده بود که رقصیدن می‌تواند فراتر از یک سرگرمی باشد و به عنوان راهی برای ارتباط برقرار کردن و ابراز احساسات به‌کار رود. تحقیقات درباره‌ی رفتارهای مستتر  که از طریق کلمات ابراز نمی‌شوند، و همچنین نقش سلامت جسم بر سلامت روان، ایده‌ی اثر بخشی این درمان را استوارتر کرد. امروزه رقص درمانی تحت تاثیر مجموعه‌ای از تئوری‌های برگزیده‌ی این زمینه در طول تاریخ است؛ از جمله تئوری روان - حرکت درمانی، تئوری کل‌نگری و تئوری انسانگرایی.

آیا برای شرکت در جلسات رقص تراپی باید از قبل آموزش رقص دیده باشیم؟

   پاسخ این سوال بدون شک خیر است. یکی از دلایلی که اغلب افراد از شرکت در جلسات DMT می‌ترسند، این باور است که تنها کسانی که مهارت و استعداد زیبا رقصیدن را دارند می‌توانند از DMT لذت ببرند؛ اما نباید خودشان را محدود به این تصور اشتباه کنند. همه می‌توانند از این کلاس‌ها سود ببرند؛ هیچ کس در این جلسات قضاوت نمی‌شود پس هر فکر منفی را از خود دور کنید و به نیروی بی‌نظیر هنر اعتماد کنید.

من دچار اختلال روان نیستم پس رقص تراپی به درد من نمیخورد!

   این یک تصور غلط است و باید توجه داشت DMT صرفا برای افرادی که اختلالات روان دارند نیست. هر کسی می‌تواند از فواید آن بهره‌مند شود. حتی اگر شما هیچ مشکلی در خودتان احساس نمی‌کنید همDMT  می‌تواند تمرین فوق‌العاده ای برایتان باشد؛ شما را به وجد بیاورد، شور و نشاطتان را بیشتر کند و سلامت‌تان را بهبود بخشد. همچنین یک راه فوق‌العاده برای بیان کردن هیجانات و احساساتتان در اختیار شما قرار می‌دهد. 

 

تهیه شده توسط تیم آرت بال

امتیاز تمام مطالب نوشته شده در سایت متعلق به وب سایت آرت بال می باشد و هرگونه استفاده از مطالب بدون ذکر نام آرتبال، پیگرد قانونی خواهد داشت.

 

منابع

  1. Dance / Movement Therapy 
  1. What is Dance/Movement Therapy?
  1. What is dance/movement therapy and how can it help people with depression? | World Economic Forum
  1. Aspects Of Dance Therapy And Their Benefits | Betterhelp

 


اشتراک گذاری

ارسال نظر
(بعد از تائید مدیر منتشر خواهد شد)
  • - نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.
  • - لطفا دیدگاهتان تا حد امکان مربوط به مطلب باشد.
  • - لطفا فارسی بنویسید.
  • - میخواهید عکس خودتان کنار نظرتان باشد؟
      به gravatar.com بروید و عکستان را اضافه کنید.
  • - نظرات شما بعد از تایید مدیریت منتشر خواهد شد.
  • - شماره تماس پشتیبانی 09055500500 آرتبال